Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
Aegean Regatta 2010

 

Περισσότεροι από 1.200  ιστιοπλόοι χθες βράδυ στο λιμανάκι του Μολύβου γιόρτασαν τη λήξη της Ρεγκάτας του Αιγαίου. Η λάμψη από τα πυροτεχνήματα χαιρέτησε την πρώτη δεκαετία του θεσμού, ενώ περισσότερα από 2.000 άτομα συμμετείχαν στην πανηγυρική τελετή βράβευσης των ιστιοπλόων.

Στην τελετή λήξης ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Νίκος Σηφουνάκης, ευχαρίστησε τους ιστιοπλόους για την συμμετοχή τους στην AegeanRegatta 2010, επιβεβαιώνοντας την πανηγυρική αναβίωση του θεσμού και ταυτόχρονα διαβεβαιώνοντας τους, για την συνέχιση και ενίσχυση του, ενώ άνθρωποι του πολιτισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης ανέλαβαν τη βράβευση των ιστιοπλόων. Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη διαδρομή της AegeanRegatta 2011, που θα ξεκινήσει από το Καρλόβασι της Σάμου, θα συναντήσει τη Λέρο και την Τήλο και θα αγκυροβολήσει στο νησί των Ιπποτών τη Ρόδο. Στις εκδηλώσεις που ακολούθησαν την τελετή βράβευσης συμμετείχε πλήθος κόσμου που διασκέδασε μέχρι τις πρωινές ώρες με το συγκρότημα «Τα παιδιά από την Πάτρα».
Η πρωτοβουλία του κ. Σηφουνάκη, ως Υπουργού Αιγαίου το 2001 να ξεκινήσει η Ρεγκάτα το μοναδικό και πρωτότυπο ταξίδι της στα νερά του Αιγαίου, φέτος στέφθηκε με επιτυχία, καθώς σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχών των ιστιοπλοϊκών σκαφών, που έφτασαν περίπου τα 100.
Η AegeanRegatta είναι ο μεγαλύτερος αγώνας ανοικτής θαλάσσης στην Ελλάδα, ενώ φέτος οι συμμετοχές από την Ρωσία, την Ιταλία, την Αγγλία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο, επιβεβαιώνουν το διεθνή του χαρακτήρα.
Το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό γεγονός της χρονιάς, η AegeanRegatta 2010, άνοιξε τα πανιά της στη Θάσο, πέρασε από τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο και έριξε άγκυρα στο Μόλυβο της Λέσβου, ολοκληρώνοντας το επταήμεροταξίδι της στη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου.
Η AegeanRegatta διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και με συνδιοργανωτές την Επιτροπή Ανοικτής Θαλάσσης της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και τους Ομίλους: Ν.Ο Χίου, Α.Σ.Ι.Α.Θ Ρόδου, Ν.Ο Σάμου, Α.Ο. Αιγαίου και με συντονιστή Όμιλογια το 2010, τον Λ.Ο.Ι.Α.Θ Μυτιλήνης.
 
Οι νικητές ανά σκέλος είναι οι έξης:
1o Skelos (Thassos - Samothraki)
 
Στην κατηγορία ORC πρώτο ήταν το ΜΕLΙΤΙ IV με κυβερνήτη τον Γιώργο Ανδρεάδη και ακολούθησαν το DRAGON του Γιάννη Μιτακίδη και το ERYTOS II Cοsmote με κυβερνήτη τον Κώστα Μάνθο.
 
Στην κατηγορία ORC πρώτευσε το ΝΑΥΚΡΑΤΟΥΣΑ με κυβερνήτη τον Μανώλη Τυφόξυλο και πίσω του ήταν το CALYPSO με τον Γκριτζελάκη Χριστόφορο και το RED ROSE του Αδάμ Τσιολακάκη.
 
Τέλος στην κατηγορία IRC την πρώτη θέση πήρε το σκάφος ΒΕΛΟΝΗ με κυβερνήτη τον Αλέξη Δημητρακόπουλο, δεύτερο ήταν το AELLA της Μιράντας Παπαδοπούλου και τρίτο το ΑΝΑΤΕΛΟΥΣΣΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ του Γιώργου Αυγερινού.
 
2o Skelos (Samothraki - Lemnos)
 
Οι νικητές του δεύτερου σκέλους ανά κατηγορία ήταν:
 
Στην κατηγορία ORCi πρώτο ήταν το DRAGON του Γιάννη Μυτακίδη και πίσω του έμειναν το OLYMPIA με κυβερνήτη την Μαρία Ψώρα και το NELLI του Γιάννη Ζερδελή.
 
Στην κατηγορία ORC Club την πρώτη τριάδα αποτελούν το PHEVOS του Κωνσταντίνου Φερβελή, το ILIANA-KAVALA BLUE CITY του Στάθη Σοφιτσή και το ΚΥΜΑ του Γιώργου Ματσικίδη.
 
Τέλος στην κατηγορία IRC την πρώτη θέση πήρε το σκάφος NAYTILUS με κυβερνήτη τον Δημήτρη Κουτσούκο, δεύτερο ήταν το BAXIMUS με κυβερνήτη τον Θανάση Μπαξεβάνη και τρίτο το ΑΝΑΤΕΛΟΥΣΣΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ του Γιώργου Αυγερινού.
 
 
3o Skelos (Lemnos - Mythimna Molyvos Lesvou)
 
Οι νικητές του τρίτου σκέλους ήταν:
 
Στην κατηγορία ORC i πρώτο ήταν το ΜΕLΙΤΙ IV με κυβερνήτη τον Γιώργο Ανδρεάδη και ακολούθησαν το ERYTOS II COSMOTE με κυβερνήτη τον Κώστα Μάνθο και το ΑRISTOTELIS PIRAEUS BANK με τον Κώστα Γεώργιο.
 
Στην κατηγορία IRC πρώτο τερμάτισε το σκάφος AELLA με κυβερνήτη την Μιράντα Παπαδοπούλου, δεύτερο ήταν το ΑΝΕΜΟS 3A του Βαγγέλη Καραγεωργίου και τρίτο το WINDWALKER από την Βουλγαρία με κυβερνήτη τον Μίροσλαβ Στάνεφ.
 
Τέλος στην κατηγορία ORC CLUB πρώτο ήταν το σκάφος ΑΝΑΤΕΛΟΥΣΣΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ του Γιώργου Αυγερινού, δεύτερο το ΝΑFKRATOUSA του Μανώλη Τυφόξυλου και τρίτο το AEOLOS.
 
 
Τα συγκεντρωτικά τελικά αποτελέσματα είναι:
Στην κατηγορία ORC  international, το Σκάφος MELITI IV με κυβερνήτη τον Γιώργο Ανδρεάδη
Στην κατηγορία IRS,  το σκάφος AELLA, με κυβερνήτη την κυρία Μιράντα Παπαδοπούλου
Στην κατηγορία ORSCLUB,  το σκάφος ILIANA – KAVALABLUECITY με κυβερνήτη τον Στάθη Σοφίτζη.